Składniki:
- 400 ml napoju roślinnego migdałowego
- 50 ml wody
- 40 g nasion chia (ok. 4 łyżki)
- 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- ok. 120 g mieszanki ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, daktyle, inne suszone owoce)
- ok. 40 g suszonej żurawiny (1 garść)
Przygotowanie:
Napój roślinny i wodę wlej do większej miski. Dodaj do nich nasiona chia i miód lub syrop z agawy. Wymieszaj całość energicznie i bardzo dokładnie. Odstaw na kilka minut i powtórz czynność. Przełóż do lodówki na ok. 1 godzinę, wcześniej przykrywając miskę folią spożywczą.
Mieszankę bakalii posiekaj na drobne cząstki. Żurawinę zostaw w całości.
Do przygotowanych szklanek wsyp na dno trochę bakalii, a na nie nałóż grubą warstwę powstałego z chia puddingu. I ponownie nasyp warstwę bakalii i nałóż warstwę puddingu. Ostatnią warstwę posyp delikatnie bakaliami i ułóż na niej suszoną żurawinę.