Wytrawna owsianka z nasionami chia i fenkułem

  • dnia 29 sierpnia, 2019
  • Polubienie!

Składniki:

  • 3-4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych
  • czubata łyżka nasion chia
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli różowej
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz czerwony
  • łyżka orzechów pecan lub migdałów
  • szczypta soli wędzonej
  • 1/2 fenkułu
  • niewielka ilość octu balsamicznego

Przygotowanie:

Fenkuł kroję na pióra, część z nacią szatkuję i odkładam na bok – będzie do dekoracji. Płatki owsiane i chia zalewam wodą w rondelku, dodaję łyżeczkę masła klarowanego i sól różową. Zagotowuję i odstawiam na bok. Na patelni rozgrzewam pozostałą część masła, wrzucam pokrojony fenkuł i orzechy, dodaję szczyptę czerwonego pieprzu i soli wędzonej. Przesmażam dosłownie 5 minut żeby się tylko smak przyjemnie „złamał”.

Owsiankę przekładam do miski, wykładam na wierzch podsmażony fenkuł z orzechami, posypuję zieloną nacią i polewam odrobiną octu balsamicznego…uwielbiam taki poranek!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie przegap! random posts ..