Wytrawne warzywne placki z nasionami chia

  • dnia 7 maja, 2019
  • Polubienie!

Składniki:

  • 1 papryka czerwona (ok. 200 g)
  • 100 g pieczarek
  • pęczek szczypioru
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 jajka
  • ok. 6 łyżek mleka
  • ok. 4 łyżki mąki pszennej
  • 10 g startego parmezanu (kopiata łyżka)
  • 10 g startego sera żółtego (kopiata łyżka)
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki łagodnej
  • ½  łyżeczki soli
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Oddziel białka jajek od żółtek. Z białek później przygotujesz pianę, a żółtka wbij do dużego naczynia. Do żółtek dodaj wszystkie przyprawy i roztrzep je na gładką konsystencję. Wlej mleko, dosyp mąkę, nasiona chia i oba sery. Całość ponownie dobrze wymieszaj. Warzywa (paprykę, pieczarki, szczypior) drobno pokrój. Dodaj do wcześniej powstałego ciasta. Masa powinna mieć gęstą konsystencję (jak ciasto na racuchy). W razie potrzeby dodaj mąki, by zagęścić ją lub mleka, by ją rozrzedzić. Ubij pianę z białek. Dodawaj ją stopniowo do masy, delikatnie i dokładnie mieszając całość.

Rozgrzej olej na patelni. Placuchy nakładaj głębszą łyżką. Smaż je na niewielkim ogniu, aż będą z obu stron rumiane. Odsącz nadmiar tłuszczu wykładając je na ręcznik papierowy.

Wytrawne warzywne placki z nasionami chia podawaj z lekką sałatką i delikatnym sosem jogurtowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!