Składniki:
- 1 papryka czerwona (ok. 200 g)
- 100 g pieczarek
- pęczek szczypioru
- 2 łyżki nasion chia
- 4 jajka
- ok. 6 łyżek mleka
- ok. 4 łyżki mąki pszennej
- 10 g startego parmezanu (kopiata łyżka)
- 10 g startego sera żółtego (kopiata łyżka)
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki łagodnej
- ½ łyżeczki soli
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Oddziel białka jajek od żółtek. Z białek później przygotujesz pianę, a żółtka wbij do dużego naczynia. Do żółtek dodaj wszystkie przyprawy i roztrzep je na gładką konsystencję. Wlej mleko, dosyp mąkę, nasiona chia i oba sery. Całość ponownie dobrze wymieszaj. Warzywa (paprykę, pieczarki, szczypior) drobno pokrój. Dodaj do wcześniej powstałego ciasta. Masa powinna mieć gęstą konsystencję (jak ciasto na racuchy). W razie potrzeby dodaj mąki, by zagęścić ją lub mleka, by ją rozrzedzić. Ubij pianę z białek. Dodawaj ją stopniowo do masy, delikatnie i dokładnie mieszając całość.
Rozgrzej olej na patelni. Placuchy nakładaj głębszą łyżką. Smaż je na niewielkim ogniu, aż będą z obu stron rumiane. Odsącz nadmiar tłuszczu wykładając je na ręcznik papierowy.
Wytrawne warzywne placki z nasionami chia podawaj z lekką sałatką i delikatnym sosem jogurtowym.