Składniki:
- 80 g (1 szklanka) mąki pełnoziarnistej (najlepiej wymieszać pszenną z orkiszową)
- 2 średniej wielkości banany (ok. 150 g)
- 40 g nasion chia (ok. 4 łyżki)
- 100 ml napoju roślinnego lub mleka
- 100 ml wody
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 garści rodzynek (ok. 60 g)
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub 2 łyżki miodu
- garść orzechów włoskich do dekoracji
- ulubiony olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Przygotuj niewielkie naczynie. Wsyp do niego nasiona chia, zalej wodą i odstaw na ok. 15 min. Banany włóż do miksera lub naczynia blendera. Zblenduj je na gładką masę. Dodaj do nich mąkę, połowę ilości napoju roślinnego, cynamon, kardamon, imbir i syrop z agawy. Całość dokładnie zbleduj, a następnie przełóż do dużego naczynia. Do masy dodaj namoczone nasiona chia, resztę napoju roślinnego i rodzynki. Połącz składniki mieszając.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj głęboką łyżką placuszki i smaż z obu stron. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj placuszki z ulubionymi owocami lub syropem i orzechami włoskimi.