Chia – z czym nie łączyć?

  • dnia Maj 7, 2019
  • Polubienie!

Czy istnieją takie produkty spożywcze, z którymi nie powinniśmy łączyć nasion chia? Okazuje się, że tak. Ale, wbrew pozorom, nie ma to nic wspólnego z niepożądanymi dla zdrowia interakcjami. Clou sprawy stanowią restrykcje żywieniowe i handlowe obowiązujące na terenie UE. Sprawdźmy, jakie produkty z chia, i dlaczego, nie są dopuszczone do sprzedaży.

Zaczęło się od chleba

Produkty z nasionami chia zawitały do Europy dopiero w 2009 r – wtedy zostały po raz pierwszy dopuszczone do sprzedaży. Ale nie bez pewnych obostrzeń. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), mając na uwadze dobro konsumentów, wprowadził normy ilościowe nasion, które może zawierać produkt czy posiłek. Zgodnie z ówczesną oceną nie mogło to być więcej niż 5% wartości wszystkich składników. Taka ilość, wg oceny EFSA, mogła być spożywana bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia. W tamtym czasie nasiona chia mogły być używanie jedynie jako dodatek do pieczywa.

Nowe produkty, nowe normy

Z czasem rynek żywności opartej o superfood zaczął się znacząco rozwijać. Brytyjski producent żywności, chciał wprowadzić na rynek nowe produkty, które zawierałyby nasiona chia. To wymagało rozszerzenia użycia dla szałwii hiszpańskiej, a tym samym zmiany dotychczasowych norm.

Na podstawie nowych informacji na temat bezpieczeństwa stosowania nasion, które przedstawiła firma, EFSA zdecydowała o zmianie przepisów. Od roku 2013 szałwię hiszpańską można było stosować:

  • jako dodatek do wyrobów piekarskich,
  • w zbożowych przetworach śniadaniowych,
  • z mieszkankami orzechów, owoców i innych nasion,
  • w opakowaniach jednostkowych, przy czym dzienna dawka spożycia nie powinna przekraczać 15 g.

Jej zawartość w produktach wzrosła do 10%. 2 lata później listę produktów rozszerzono jeszcze o soki owocowe o dopuszczalnej zawartości nasion 15 g na 450 ml soku.

Połączenia nielegalne

W ostatnim czasie coraz bardziej popularne jest używanie nasion chia do wyrobu puddingów, koktajli, deserów. Najczęściej te produkty mają charakter dietetyczny i zdrowotny – w końcu nasiona chia to bomba odżywcza i witaminowa. Ale, w zasadzie na terenie UE nie powinny być w ogóle dostępne. Jogurty i desery zawierające nasiona chia to połączenie nielegalne. Tego typu gotowe wyroby, zgodnie z zarządzeniem EFSA, nie są dopuszczone do sprzedaży.

Jaka jest tego przyczyna? Choć nasiona szałwii hiszpańskiej są bardzo zdrowe, to nie należy spożywać ich w dużych ilościach. A to ze względu na sporą zawartość błonnika. Jego zbyt wysokie stężenie w organizmie może znacznie obniżać wchłanianie innych składników odżywczych. Zalecana dawka, która dobroczynnie wpływa na organizm i jest przez niego dobrze tolerowana to 40 g dziennie w dwóch porcjach – 2 x 20 g dziennie lub 2 x 1,5 łyżki dziennie.

Kategorie:
Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!