Składniki:
- 260 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 65 g (½ szklanki) mąki orkiszowej
- 625 ml (2 ½ szklanki) mleka lub napoju roślinnego
- 2 jajka
- 30 g nasion chia (ok. 3 łyżki)
- 2-3 łyżki oleju
- duża szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatki do wyboru: płynny miód lipowy lub wielokwiatowy, syrop klonowy, konfitura owocowa
Przygotowanie:
Wbij jajka do dużego naczynia, dodaj szczyptę soli i roztrzep je na jednolitą konsystencję. Do jajek przesiej oba rodzaje mąki, dodaj sodę oczyszczoną i mleko. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj nasiona chia z olejem i ponownie dokładnie ją wymieszaj. Tak przygotowane ciasto odstaw na 2-3 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Nakryj je czystą ściereczką.
Czas na pieczenie. Rozgrzej patelnię. Głęboką łyżką nakładaj gęste ciasto formując niewielkie placuszki o średnicy max. kilkunastu centymetrów. Smaż je z obu stron na złoto-brązowy kolor.
4-5 pancakes ułóż jeden na drugim. Podaj je polane miodem lub syropem klonowym. Możesz również przełożyć je owocami z konfitury i polać pozostałym sokiem.