Sałata z chia, pyszna, wiosenna i wzmacniająca

  • dnia Sierpień 29, 2019
  • Polubienie!

Składniki:

  • czubata łyżka nasion chia
  • 2 łyżki ugotowanej cieciorki
  • garść świeżych liści szpinaku
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej rukoli
  • 2 gruszki
  • pół pęczka rzodkiewek
  • łyżeczka musztardy
  • dwie łyżki oleju sezamowego jasnego lub innego słodkiego
  • łyżka syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Rzodkiewki myję i kroję na mniejsze części, najlepiej na ćwiartki. Gruszki myję, wykrawam gniazda nasienne i kroję wzdłuż na części. W kubeczku mieszam musztardę, olej sezamowy i syrop klonowy.

Na patelni podprażam ciecierzycę z dodatkiem cynamonu i kardamonu aż się pięknie zarumieni. Dodaję łyżeczkę mieszankę z kubeczka i chia (szałwię hiszpańską). Do miski wkładam świeże liście mięty, szpinaku i rukoli, dodaję gruszki, rzodkiewki, ciecierzycę i polewam resztą sosu musztardowego.

Kategorie:
Sałatki

Komentarze

  • Uwielbiam takie wiosenne sałatki! Szczególnie z takim połączeniem smaków słodko-słonych. Muszę tylko gdzieś upolować olej sezamowy, bo pewnie dodaje niesamowitego aromatu.

    Kasia 29 sierpnia 2019 16:31 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!