Składniki:
- czubata łyżka nasion chia
- 2 łyżki ugotowanej cieciorki
- garść świeżych liści szpinaku
- garść świeżej mięty
- garść świeżej rukoli
- 2 gruszki
- pół pęczka rzodkiewek
- łyżeczka musztardy
- dwie łyżki oleju sezamowego jasnego lub innego słodkiego
- łyżka syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Rzodkiewki myję i kroję na mniejsze części, najlepiej na ćwiartki. Gruszki myję, wykrawam gniazda nasienne i kroję wzdłuż na części. W kubeczku mieszam musztardę, olej sezamowy i syrop klonowy.
Na patelni podprażam ciecierzycę z dodatkiem cynamonu i kardamonu aż się pięknie zarumieni. Dodaję łyżeczkę mieszankę z kubeczka i chia (szałwię hiszpańską). Do miski wkładam świeże liście mięty, szpinaku i rukoli, dodaję gruszki, rzodkiewki, ciecierzycę i polewam resztą sosu musztardowego.