Składniki:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 30 g nasion chia (ok. 3 łyżki)
- 2 łyżki miodu lub 2 łyżeczki syropu z agawy
- 3 brzoskwinie do musu
- 1-2 łyżki miodu do musu
Przygotowanie:
Nasiona chia i jogurt włóż do większej miski. Dodaj do nich syrop z agawy lub miód. Całość bardzo dokładnie i energicznie wymieszaj. Ostaw na kilka minut i ponownie wymieszaj. Kremowy pudding włóż na ok. 1 godzinę do lodówki, by nasiona napęczniały, a całość stężała. Miskę przykryj folią spożywczą.
Przygotuj mus. Brzoskwinie pokrój na cząstki, włóż je do kielicha blendera, dodaj miód i zmiksuj całość na gładką masę. Mus przełóż do miseczki i schładzaj w lodówce do czasu, aż wyciągniesz pudding chia (ok. 45 min).
Do pucharków bądź szklaneczek nałóż grubszą warstwę musu – ok. ½ wysokości. Na mus nałóż kremowy pudding chia. Całość możesz udekorować listkiem mięty, dowolnymi bakaliami lub małymi kawałkami brzoskwiń.