Jakie właściwości posiadają nasiona chia?

  • dnia 22 sierpnia, 2019
  • Polubienie!

Ostatnimi czasy bardzo popularnym składnikiem codziennego menu osób prowadzących zdrowy styl życia stały się nasiona chia. Jest to bardzo popularny superfood, który zawiera ogromną ilość składników odżywczych, niezmiernie cennych dla zdrowia naszego organizmu. Czym są nasiona chia? Jakie posiadają właściwości zdrowotne?

Nasiona chia

Nasiona chia pochodzą z jednorocznej rośliny – szałwii hiszpańskiej, która wywodzi się z Ameryki Środkowej oraz Południowej. Obecnie uprawiana jest w Australii, Paragwaju, Meksyku, Boliwii, Ekwadorze, Argentynie oraz Gwatemali. O zaletach oraz prozdrowotnych właściwościach tej rośliny wiedzieli już Majowie i Aztekowie. Jej najcenniejszą częścią są niewielkie, owalne nasiona o średnicy 1 mm. Najczęściej ziarna chia są ciemne (brązowe bądź czarne), ale można także spotkać nasionka białe lub jasno-rudawe.

Właściwości ziaren chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, dzięki zawartości dużej ilości minerałów, witamin oraz antyoksydantów. Ich korzystny wpływ na organizm wynika głównie z:

  • bogactwa kwasów omega-3 i omega-6

Chia zawierają 25-35% tłuszczu, składającego się głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie potrafi ich wytworzyć, dlatego niezmiernie istotne jest by dostarczać je w codziennej diecie. Wpływają one na właściwą pracę układu krwionośnego oraz nerwowego, regulują gospodarkę lipidową poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu LDL we krwi oraz podwyższenie stężenia cholesterolu HDL. Również korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku.

  • niezmiernej ilości witamin oraz minerałów

W ziarnach chia znajduje się wiele witamin i składników mineralnych istotnych w codziennej diecie. Zawierają one przede wszystkim witaminę C, która wspiera nasz układ odpornościowy, witaminę A wywierającą korzystny wpływ na prawidłowe widzenie, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Jest również bogatym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, cynku, miedzie oraz selenu.

  • zawartości cennych przeciwutleniaczy

Nasiona szałwii hiszpańskie posiadają wysoką zawartość takich przeciwutleniaczy, jak alfa-tokoferol i beta-tokoferol, dzięki którym wykazują one bardzo wysoka aktywność antyoksydacyjną. Dzięki takim właściwościom nasiona chia nie tylko wpływają na kondycję naszej skóry, regenerując ją, poprawiając jej sprężystość i stan nawilżenia, ale także spowalniają proces starzenia się organizmu.

  • obecności błonnika

Niewielkie nasionka chia zawierają 34,5 g błonnika w 100 g produktu. Dzięki jego zawartości ziarna szałwii hiszpańskiej wpływają na przyspieszenie przemiany materii oraz utrzymanie uczucia sytości, co w znacznym stopniu wpływa na spadek masy. Dlatego ich spożywanie zalecane jest osobom walczącym z nadwagą.

Kategorie:
Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!