Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- ½ kubka płatków orkiszowych błyskawicznych
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¾ kubka mleka roślinnego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu z agawy
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Jogurt naturalny mieszamy z nasionami chia i dodatkiem syropu z agawy. Najlepiej zrobić to trzepaczką dość energicznie. Po 5 minutach powtórzyć czynność i wstawić jogurt do lodówki n ok godzinę. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i podprażamy na patelni z dodatkiem ok 2-3 łyżek wody i cynamonem. Płatki zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i odstawiamy by spęczniały (na ok. 5 minut). Komponujemy deser – na dnie małego naczynia układamy ¼ część podprażonych jabłek, na nie układamy jogurt z chia, następnie ½ część płatków orkiszowych, a na wierzch kolejną ¼ część jabłek. Z podanego przepisu otrzymamy 2 deserki. Podajemy przybrane świeżą miętą.