Co można przyrządzić z nasionami chia?

  • dnia 22 sierpnia, 2019
  • Polubienie!

Ostatnimi czasy niebywale popularnym składnikiem diety wielu osób stały się nasiona chia, które należą do żywności funkcjonalnej, zwanej superfood. Większość z nas zapewne nie wie, jak je przyrządzać, do czego można je dodawać oraz w jakich ilościach spożywać. Czy warto je wprowadzić do codziennej diety? Do jakich posiłków możemy je wykorzystać?

Niepozorne nasionka chia

Chia to niewielkie, owalne nasiona szałwii hiszpańskiej, pochodzącej z Ameryki Południowej. Jest to odpowiednik Polskiego siemienia lnianego. Ziarenka chia są bogatym źródłem NNKT, cennych składników mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, cynku), witamin takich jak A, C, E, B1, B2 i B3 oraz przeciwutleniaczy i błonnika. Dzięki zawartości tych składników odżywczych chia:

  • korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, trawienny
  • spowalniają wchłanianie cukrów oraz regulują ich poziom we krwi
  • regulują gospodarkę lipidową
  • przyczyniają się do spowolnienia procesu starzenia się komórek

Jakie zastosowanie w kuchni mają ziarna chia?

Ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych oraz prozdrowotne właściwości, nasiona chia warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Można je przygotowywać oraz spożywać na wiele, różnych sposobów, w zależności od naszych potrzeb i upodobań. Z chia najczęściej wykonuje się puddingi, jednak można je wykorzystać także jako dodatek do koktajli,  musli, owsianki, sałatek, ziemniaków czy ugotowanych kasz. Po zmieleniu ziaren idealnie sprawdzą się do zagęszczania sosów, zup bądź w połączeniu z mąką do wypieku naleśników, chleba lub ciast. Można je również kiełkować. Po połączeniu z wodą wytwarzają żel.

Ciekawe pomysły na nasiona chia

Bardzo prostym przepisem do wykonania jest budyń z chia. Do jego przyrządzenia potrzeba nam szklankę mleka sojowego, migdałowego bądź kokosowego, 3-4 łyżki chia, miód, kakao. Gdy mamy komplet składników to bierzemy je wszystkie, wsypujemy do miski, mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu zawartość miski blendujemy.

Kolejnym ciekawym przepisem jest także lekka sałatka z chia. Do jej zrobienia potrzebujemy:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżkę chia
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 ogórek
  • 5 rzodkiewek
  • 2 garści kiełek
  • ¾ opakowania roszponki
  • pieprz i sól do smaku

Mając wszystkie składniki przystępujemy do przygotowania. Do miski dajemy jogurt grecki, następnie przeciśnięty czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po upływie 30 minut, siekamy szczypior, dodajemy go do miski. Następnie do niej wrzucamy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz obrany ogórek. Na koniec dodajemy umytą i osuszoną roszponkę oraz kiełki. Na koniec całość delikatnie mieszamy.

Kategorie:
Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!