Składniki:
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 250 ml napoju roślinnego migdałowego (1 szklanka)
- 60 g nasion chia (ok. 6 łyżek)
- 6 łyżek miodu lub 5 łyżeczek syropu z agawy
- 50 g kakao (ok. 5 łyżek)
- 15 sztuk truskawek (ok. 170 g) na mus i do dekoracji
- 2 łyżki miodu do musu
Przygotowanie:
Do większego naczynia wsyp nasiona chia, kakao, zalej je mlekiem i napojem roślinnym, dodaj miód lub syrop z agawy. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj. Przełóż go do pucharków lub szklaneczek. Całość chłodź w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Do naczynia blendera lub miksera włóż truskawki i miód. Miksuj je, aż otrzymasz gładką konsystencję musu. Po czasie przeznaczonym na tężenie puddingu nałóż na niego warstwę musu i kilka cząstek truskawek. Ponownie włóż go do lodówki i schładzaj przez kolejne 30 min – do godziny.