Składniki:
- 3-4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych
- czubata łyżka nasion chia
- 1 i 1/2 szklanki wody
- szczypta soli różowej
- 1/2 łyżki masła klarowanego
- pieprz czerwony
- łyżka orzechów pecan lub migdałów
- szczypta soli wędzonej
- 1/2 fenkułu
- niewielka ilość octu balsamicznego
Przygotowanie:
Fenkuł kroję na pióra, część z nacią szatkuję i odkładam na bok – będzie do dekoracji. Płatki owsiane i chia zalewam wodą w rondelku, dodaję łyżeczkę masła klarowanego i sól różową. Zagotowuję i odstawiam na bok. Na patelni rozgrzewam pozostałą część masła, wrzucam pokrojony fenkuł i orzechy, dodaję szczyptę czerwonego pieprzu i soli wędzonej. Przesmażam dosłownie 5 minut żeby się tylko smak przyjemnie „złamał”.
Owsiankę przekładam do miski, wykładam na wierzch podsmażony fenkuł z orzechami, posypuję zieloną nacią i polewam odrobiną octu balsamicznego…uwielbiam taki poranek!