Składniki:
- 25 g mąki ryżowej
- 25 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżki nasion chia
- 2 jajka
- 10 g oleju kokosowego
- mleko migdałowe
- woda gazowana
- łyżka syropu z agawy ew. miodu
- 140 g twarogu chudego
- garść truskawek
- garść malin
- sok z limonki
Przygotowanie:
Wymieszaj oba rodzaje mąki z nasionami chia. Dodaj 1 jajko, roztopiony olej kokosowy odrobinę mleka oraz taka ilość wody, aby uzyskać typowo naleśnikowe ciasto. Dzięki wodzie gazowanej naleśniki będą puszyste. Następnie usmaż na suchej patelni cienkie naleśniki. Powinny być blade, dosmażysz i zarumienisz je po dodaniu sera.
Przygotuj farsz. Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj jajko oraz łyżkę syropu z agawy. Dokładnie wymieszaj. Tak otrzymaną masę nakładaj kolejno na naleśniki i zawiń każdy naleśnik w dowolny kształt. Następnie dosmaż na patelni. W międzyczasie przygotuj sos z owoców. Zblenduj truskawki, maliny z sokiem z limonki. Naleśniki wyłóż na talerz, polej sosem.